Wednesday, November 26, 2008

kongga2?

3 sahabat ummi
umar daa pandai ajuk cakap ummi...especially kalu sebut fav words dia bila bangun tdo "kongga-kongga"
saya tanya suami saya apa" kongga-kongga"?
suami kata "tula byk sgt bg dia tgk citer katon@playhouse disney"
saya bertanya pada diri sendiri,"akukah yg bersalah?
saya sengeh...bukan apa...tiada pilihan lain...nak bagi uma diam sbb dia selalu nangis bila saya hilang drpd pandangannya (bila ke toilet dan dapur)...
kdg2 saya on webcam kasi eirabibok tgkkan umar via webcam..sekali sekala cik tmah pun buzz tawarkan diri nak" tolong tgk2' umar via webcam...konon tgkkan ceh!
insyallah saya tgh cari cd2 yg menarik dan islamik utk anak saya...agak sukar utk cari yg menarik di sini byknye arabic...tapi insyallah akan cari jalan jugak...
moga2 umar akan cakap benda lain selain "kongga-kongga"...yg x berapa sedap di dengar tu..:p
yg peliknya semua panggila mama..papa..baba...semua dia da pandai ckp...cuma umi dan abi je belum dia pandai sebut...maybe susah skit kut..

umar pun da pandai "sayang"(cium sambil gigit dan tinggalkan sisa air liurnya dipipiku)...tapi jenuh jugak la beberapa kali suruh..sbb dia suka wat dek jek...umar dah byk development skrg..saya sgt seronok sbb dapat tgk development umar depan mata...tambah lagi bila dgr dia ketawa terkekeh2 nampak gigi atas dan bawah...ummi sgt suka!

p/s: tahap kerinduan "mereka"terhadap kami dah maksimum..sampai ada 2,3 kali mimpi saya dan umar..maknanya tu...(cepat2 la pulang ke gagang a.k.a malaysia) "mereka"= maklong ct dan andak yg agak kebadak2kan tu..hehe

Monday, November 24, 2008

Feedback dr Ruzi-thanks ya..

0 sahabat ummi
Ini feedback dr sahabatku ruzi..yg tulisan ungu tu saya komen la..

7 fakta tentang saya
1. Soft hearted - lembut hati kan? kan?
2. Penyabar - tapi ada batasnya..
3. Sensitif
4. Moody - sbb cepat tensen (samala kita)
5. Physically aktif - main sukan, i love it!!
6. Gelabah / Gemuruh - especially bila bg speech
7. Pemurah - x lokek insyaAllah hehe.. (ruzi hadiahkan saya kereta bole?)

7 Perkara menakutkan di dunia
1. Mati
2. Kehilangan ibu & ayah tercinta
3. Jadi x siuman - nauzubillah
4. Benda2 ghaib, histeria
5. Penyakit kronik - nauzubillah
6. Accident & serious injuries - nauzubillah
7. Binatang berbisa

7 lagu diminati
1. Al-Mu'allim - Sami Yusuf (hehehe mcm kenai lagu ni.memori di lab Plant)
2. Aku Tanpa CintaMu - Mirwana
3. Terima Kasih Tuhan - Mawaddah
4. Standing in the Eyes of the World - Ella
5. Stay The Same - Joey Mcintyre
6. Westlife - some of it
7. Backstreet Boys - some of it

7 perkara selalu sebut
1. Ya Allah!!! - ingat Allah sokmo kan ker bagus :)
2. Ayoooo...(company india maa..)
3. Kuang..kuang..kuang....
4. Ala Mak!!
5. Orait beb!
6. No problem!
7. Wokeh!


7 perkara yg bernilai
1. Islam, Iman & Ihsan
2. Rezeki Allah
3. Nikmat sihat
4. Ummi wa Abii wa Usrati
5. Rantai tgn pemberian Bonda tercinta - maklum la x dok hbby lagi (Insyallah x lama lagi latu :P)
6. Teman yg menghargai diriku
7. Ilmu yg bermanfaat
7 perkara pertama kali
1. Went to India - dpt p oversea hehe..
2. Celebrating my Birthday kt India
3. Naik auto - Teksi India kaki tiga
4. Naik cable car
5. Process the patient bone marrow, culture stem cell dgn jayanya...horeey! (waa ni jeles ni)
6. Naik KL Tower & Eye on Malaysia
7. Mencintai dgn sepenuh hati

ini aku tambah sendirik

7 perkara yg aku paling tak suka...
1. Org yg suka berlagak
2. Org yg suka menunjuk-nunjuk
3. Org yg hasad dengki
4. Org yg kedekut ilmu
5. Org yg penting diri sendiri
6. Org yg suka ambil kesempatan atas kelemahan org lain
7. Org yg x tahu malu




MyBOC UAE Tournament

1 sahabat ummi
Last friday sempena cuti ujung minggu kelab MyBOC UAE(kelab boling utk org2 uae la..mostly from dubai dan abu dhabi) .Lokasinya standard la kt Zayed Sport City, pas solat jumaat...My BOC club ni org kuat dia org2 yg hard core la dalam main bowling ni...they all la yg organize bowling tournament...kali ni saya rasa byk penaja..sbb kat tshirt putih a(yg disponsor) and itam (kena beli daa) itu tertera nama penaja...seingat saya ini 2nd time la bowling tournament kt sini...since hubby da regis tuk main so...umi dan umar kena la jadi pom-pom squad la utk hr tu...


ni hadiah yg ditawarkan..medal dan piala2 yg bleh jadi acuan puding dlmnyer (gurau je ek organizer)...tapi menarikla..disamping hamper2 food (tiada dlm gambar)....hadiah pun daa byk kali ni..for kid (1-8th), men (1-10th), women (1-10th)...memandang kan umar xde sapa nak jaga..so tidakla saya memberontak utk main sama...kalau tidak..saya dh dapat hadiah tue...:)

ini masa sesi taklimat...sume tgh khusu'...tgk betui2 ye..kut2 la ade yg kenai...

alhamdulillah sebanyak 4 frame player kena main (mujur x main kalu x dah tercabut daa bahu)..semua tyco2 blake yg main so menten x letih je sumer...

my hubby dah nak rolling the ball..ecece..chaiyo dear...

rehat sekejap bersama umar...

me , umar dan eyra dan effa (umar pelik apsal asyik kakak2 ni tunjuk 2 je..3 la plak)

para pemenang...sukenye dpt hadiah

ni apsal plak ni...?

ooo pakat nak berebut nk pakai medal ni..saya menang tau..yg lain tu tumpang gembira jela..:P

umar daa boring..jom balik ummi..

oklah mcm ni la bes byk hadiah so ramai ble menang...next time..buat lagi..insyallah lagi meriah...

Thursday, November 20, 2008

Tagged by Kay

2 sahabat ummi
Setelah di tagged oleh Puan Kay..terpaksa saya perah otak utk menghasilkan post ni...sila baca di bawah ek...

7 fakta tentang saya
1. Penakut kut..
2. Kurang sabar
3. Suka nangis bertempat tau..
4. Suka buat lawak
5. Manja dan suka di manjakan dan suka memanjakan
6. Sensitif
7. Muka cam cina (perasan kah gue)?

7 Perkara menakutkan di dunia
1. Sakaratul maut cuba ngaku sapa yg x takut mati?
2. Dihisab diakhirat
3. Hilang org2 yang tersayang
4. Hantu
5. Ular
6. Naik benda yg terbang2 kt theme park...
7. Cerita seram

7 lagu diminati
1. Layar keinsafan
2. Mahar Cinta-Devotees
3. Lagu nasyid zaman sekola dulu especially 'The Zikr'.
4. Lagu kanak2 Nursery Rhymes
5. Lagu2-80an
6. Lagu2 citer winter sonata
7. byk lagi..dah x ingat daa..

7 perkara selalu sebut
1. Biar betui
2. Umarrrr!
3. Umar,jangan buat umi macam ni...
4. Sabaq jela
5. Ala tayang2 umi tu..
6. Abg nak balik kul brp?
7. Laparla...


7 perkara yg bernilai
1. Iman dan Islam
2. Rezeki Allah
3. Kesihatan
4. Ibubapa, adik bradik, suami dan anak
5. Sahabat seperjuangan
6. Ilmu dan akal fikiran
7. Cincin tunang n kawin


7 perkara pertama kali
1. Kawin, pregnant deliver n dapat anak for sure la first time
2. Pertama kali merantau jauh dr family beratus2 batu
3. Beraya kt negara orang....
4. Pertama kali tgk pokok kurma..
5. Pertama kali amik ijazah menggeletar cek...
6. Pertama kali sertai demonstrasi...demo anti A.S
7. Pertama kali mengundi...2004

ini aku tambah sendirik

7 perkara yg aku paling tak suka...
1. Org yang cakap x serupa bikin
2. Org yang mengata sesuka hati tanpa usul periksa (especially yg suka cakap2 blkg...depan kita nampak baik...watch out Allah itu maha mengetahui)
3. Menunggu org
4. Menunggu makanan
5. Mungkir janji
6. Suka ngata budak2 ...budak2 xde dosa tau..namapun budak2..korang xpernah jadi budak ke?
7. Org yg x pandai simpan rahsia..dan suka buka aib org...

7 org yg kena tag
hehehe ni yg seronok nih...
1. adik aku si timah
2. mom to b-aini ariff
3. kak ana-sepupuku
4. si eyra bibok tu...
5. cik ruziaini
6. cik jannah
7. cik adlina

Pada 7 org yg kena tag nih balas la ek...ok see u real soon..

Sunday, November 16, 2008

sekitar picnic @khaleej arabi lagi

0 sahabat ummi
Alhamdulillah setelah sekian lama plan nk piknik..akhirnya hajat tercapat nak p piknik..jumaat lepas di khaleej arabi..program piknik bermula dr lepas solat jumaat sampaila maghrib...antara menunya..bubur nasi haji jalil, sup ayam, mesh potato, bubur kacang, nasi lemak, ayam bakar,nasi impit.. sate dan sata ikan...dan kuih muih lain..saya paparkan sekitar suasana piknik di sana besss wooo...lihat di bawah..

sekitar picnic @khaleej arabi

2 sahabat ummi
tempat nak bakar2

lokasi piknik telah dikenal pasti..

kaum ibu sedang borak2

suasana piknik

kaum bapa tgh menikmati juadah yg ada

tidak lupa untuk menunaikan kewajipan


umar and ummi on board

wif makcik effa

seronoknye umar..dapat jalan bebas mcm merpati..

say cheese my dear..

dah x sabaq nak berlari ni..

alahai manja nye anak ummi nih..

baru nak pakai kasut..

anak2 dara yg memeriahkan suasana

sate n sata yg menyelerakan...

eh eh jgn berebut ye..saya tahu anak saya ramai peminat...

ni org kuat k.hajah n k.intan..saya ni tumpang sekaki je...

at the end of piknik..ni je yg tinggal yg len sume blk sudaa...see the background so wonderful kan..

Thursday, November 13, 2008

tadaaa..umar dh crawling...

2 sahabat ummi
setelah demam 3 hr minggu lepas umar dh pandai mergkak..demam nak merangkak la katakan...
seh how umar merangkak sekarang...


video

umar on board

1 sahabat ummi
umar mukhtar
trcengang tgk ummi amik gmbar
tgh protes

dah nk tdo daaa

gigi ke 5 n 6 dh nk nmpak

umar addited to book

2 sahabat ummi
ini gambar umar baca a.k.a belek2 buku
video

satu kejutan..

0 sahabat ummi
Am i dreaming?ini adalah satu kejutan mcm AF daa..coz hr ni result upsr dh kua..adik saya yg bongsu si syahirah bucuk tu dapat 4A1B...such a miracle...dia ni agak suam2 kuku je orgnya dan jenis species last minute...saya pun pada mulanya pun sgt kurang percaya apabila kakakku yg sdg berpantang di kg mengSMS ku...'adik dpt 4A,1B' and standard la sbg org melayu seharusnya B itu adalah B.I..heheheh .mmg melayu tulen kitaorg ni...dr pada yg sulong sampai yg kelapan B.I x pernah A...well diam2 ubi adik aku ni berisi jugak..walaupun x nmpak bila masa ntah studynya...asyik tdo dn brangan..komen mak "kalu x tgk tv sgt dapat 5A"...sebaik x dpt 5A sbb kalu dpt takut plak saya pengsan mengejut hr nie mungkin hr gembira la bagi adik..dapat dibayangkan muka dgn idung yg pesek....dgn rambut ayam mengharang itu tersengih2...banggek la tu..sbb dia dh setaraf dgn si timah dgn ahnaf sbb dapat result upsr yg sama...so korang2 semua jgn lekeh2 diaanyway maybe ini mesti berkat susu mak kot...otak cepat tgkap even last minute...dan doa mak yg xpernah berkesudahan...kberkatan dalam belajar itu yg penting...moga2 adik ku yg last ini dapat sambung blaja kak sek lama ku yg terchenta..sek raja perempuan taayah...chaiyo adikku..aja2 fighting!

Tuesday, November 4, 2008

gambar umar lagi

0 sahabat ummi
ini gambar mase pas smyang raya umar benornye pakai jubah tapi dh poopo smpi bocor...


ni gambar kt atlantis dubai...sama kan muka kami?


umar tgh tgk kartun


ini masa raya dulu..umar pakai baju mlayu..muat2 jek

oklah break kang uplod lg gambar umar...

sukanya umar

0 sahabat ummi
video

salam semua

0 sahabat ummi
tahniah pada kakak ku ys sorang tu yg telah melahir kan anak yg ke4 baby boy, 3.2kg at kohilal hosp 2 nov yg lalu...i'm expected a baby girl actually..tapi x kisahlah kan janji sihat
dh 5 org cucu tok dan tok wan sg baru...bes2 maybe dh musim peralihan dulu adikberadikkau byk perempuan..laki kurang skrg cucu dh 4 org laki..pompuan min sorang je..tggu aaa..nanti maklang dpt kan baby girl utk kawan dgn min..hehehehe. amat tidak sabar saya nk tgk 6 org baby of 2008...bermula dgn umar penutup dgn bb kak ct...namanya blum tau lagi...
insyallah taun depan ade rezki bleh jupe semua...umar sronok ade kawan ramai...sini sian umar..xde kawan sebaya die..semua kawan2 dh bleh melompat berlari..main Playstation..umar tgk je..tggu 2,3 bulan maybe umar dh bleh blari...dan main same derang...

skrg umar dh lasak umi terpaksa bli babycot baru utk umar sbb dia dah mula explore ke bawah meja..kawasan2 berwire2..dapur malah hampir ke bilik air....so for his safety..kena lah buh dlm bb kot yg mcm penjara gak bg dia maybe...tapi seriusly it's about safety..when i'm not around especially kedapur, solat n poopoo ke tandas..kena la buh sini...tapi bila both of us around..kami bawa keluar bg dia bebas mcm merpati

skrg ni umar do ralit tgk kartun kt playhouse disney..sbb byk lagu2 so dia xcited la tgk..lege skit bleh gak buat keje bila dia ralit...baguslah most of the cartoons is for education...tentang problem solving lah..tahap budak2...mcm mickeymouse, handy manny, pocoyo n higlytoen heroes...nonmuslim punya kartun..dan saya tertanya2..kalaulah muslim bleh buat kartun mcm ni..kan bagus..mcm kat malaysia satu je yg bagus ipin dan upin...

oklah post kt bawah2 ni adelah gambar2 umar kt umah..dan d luar umah...da besar dah dia makin bijak..utk tatapan adik2 aku sekalian...oklah..nak upload gambar umar lagik...

warna warni umar

0 sahabat ummi




 

Ummu Umar Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template