Friday, January 30, 2009

Fog in early morning

1 sahabat ummi
Seawak jam 8 saya telah ke spinney utk bli brg skit..pagi ini amat sejuk...di luar fog amat tebal..dan terasa gerimis2 jatuh ke bumi dan menempias ku mukaku... berkabus di awal pagi.. maybe this is the peak of winter...

dr dalam pagar umah

di luar pagar umah x nampak signboard spinney

ini gmbar villa yg saya tggal..diambil dr depan spinney

gambar depan spinney

garden depan villa

oklah saya nak bersiap2 utk g piknik..babai.. jumpa lg :P.

Thursday, January 29, 2009

SERATA ku sayang...

4 sahabat ummi

Bila saya dah ade facebook ni saya join group SISTA..ex sek izzudin dan taayah..banyak topik dibincangkan , jejak kasih pun ada..kdg2 rasa lucu pun ade . memori lama di bangkitkan kembali..even byk batch super2 senior yg buka topic tapi peristiwa berlaku x byk yg berubah...sesapa ex izzudin taayah yg ade facebook bleh search group SISTA and marilah kita join perbincangan..since saya batch 1994-1998 (saya x tau batch brp?) kwn2 sebatch xder yg active kusegan nak kepoh2 dlm forum utk komen all the topics....baca dan tumpang ketawa jek...

bila link link punya link jumpa website Taayah (dah ade website tau!) sungguh tak sangka byk betui perubahan taayah..bgunan dah cantik2..teringin nak masuk...last saya lalu b4 fly ke sini tupun lalu depan jek...rupanya dah super duper change...even dah berubah ku tetap ingat memori daun pisang di sana..jatuh bangun nya aku sbg seorang pelajar kat situ..really taught me to b a good daughter, good Muslimah..semuanya mulanya disini...SERATA dan guru-gurunya..takkan ku lupa jasa-jasa kalian..Moga Allah yang akan membalasnya...Amin.

Wednesday, January 28, 2009

Umar is getting better

0 sahabat ummi
Now umar dah getting better, demam dah takde, cough dan flu pun beransur pulih after we met the paed last monday. betulla org tua kata kalu budak demam dia nak pandai sesuatu..smlm umar dah turun katil sendiri..kuss smgat umi tgk..ingat dah nak tegolek dah...luckily he now to adjust utk turun..tapi sekali tu jek pehtu kita tak ats katil dah x nak turun sendiri dah...ni pic umar masa demam ..pipi blushing..muka sememeh baring tgk tv...x mau main x nak makan...



ni gambar sebelum demam still active...munggah2 laci umi...abis bawa keluar semua harta benda dlm tu buat sliding pad dia...





ini fav thingsumar.. dia nak sgt main Iphone abi...tu tgh duk usha2 iphone abi..nak main sbb byk appication daa..hp umi dia dah boring daa..x menarik lgsung..asyik kena campak dek umar jek..


oklah ini jek gambar terbaru..nanti umar dah boleh jalan kita upload gambar dia berjalan...(ummi x sabar nk tgk umar kedek2 jalann)..:P.

Tuesday, January 27, 2009

Umar demam lagi

1 sahabat ummi
Ahad lepas saya telah pergi ke trial kelas for arabic speaking class kat Iqra. Cikgu yg ajar tu nama dia Mdm kariman, ada 11 org dlm kelas saya, 3 turkish, 1 sgporean(Liza) and others omputih x dpt tau warganegara apa...the class was so basic dia ajar alif bata, how to pronounce, how to spell kasrah fathah dhammah and evrything...so the Madam ask me to follow another advance class coz i'm look quite booring (menguap lagi tau)...so 'ive decided to take Ms Reesha class on Mon adn Wed..But yg paling interesting the way cikgu tu ngajar memang push kita utk remembering and pronounce..cikgu dia plak active mcm dlm Opray show plak saya tgk...mmg x sedar dah kelas dah habis.

Unfortunately my son dah demam plak dah since dah sminggu lebih he's having flu and cough...bukan umar jek...kami 3 branak semua selsema dan batuk (aaachum!). so kena postpone to start kelas nextweek...sebaik x bayar apa2 payment lagi...Nila akibatnya bila org yg bermusim khatulistiwa datang ke negara yg ada winter...so saya bawa umar ke hosp An-nur, kt paed unit tu mcm dah kenai dah both of us coz every month mesti bawa umar mukhtar ke situ..saya pun pelik jugak umar kalu kena vaccinate x demam tapi dia akan demam time lain...and tau jelah kan umar kalu demam so merap (manja) nak bergayut dan berpeluk je kerjanya..refrigde saya jugak skrg ni dah jadi lil pharmacy sbb penuh dgn ubat2 umar jek.

Sini dah semakin sejuk mlm dh dlm 10 degree..kat Ras Al Khaimah(one of UAE state) dah turun salji...imagine x tempat ada padang pasir turun salji..sungguh2 ku terkejut sapa2 nak tgk salji bleh klik kt blog suamiku...oklah got to go my son dah nangis2..bye!

Wednesday, January 21, 2009

Kelas Iqra'

2 sahabat ummi

Thursday, January 15, 2009

Kerjaya yg tidak pernah pencen

5 sahabat ummi

Sudah separuh tahun saya tidak bekerja...hmmm berada di rantau org sbg a housewife and a mother..bukanlah suatu yg dianggap mudah..mungkin org lain anggap surirumah di rumah boleh goyang kaki n dsb...tiada dalam kamus hidup saya....rata2 yg bergelar surirumah tidak pernah habis kerjanya...bagi saya surirumah bagaikan kerjaya yg tidak pernah pencen...

kalu kita kerja pejabat masih ade waktu rehat ketika lunch hour...waktu solat dan surau jadi tempat diskusi pok..pek..pok..pek...di rumah bagi saya menjadi surirumah sepenuh masa adalah satu cabaran besar bagi saya...mengemas, memasak, membasuh baju melayan karenah anak kesayangan adalah rutin yg merupakan cycle yg tidak pernah putus......kdg2 jam pun x sempat tgk..tup2 suami saya sudah balik dr opis....ini baru saya yg beranak sorang...saya tgh memikirkan kawan yg beranak ramai..kecil2 plak tu..bagaimana ya?

bila saya jengah forum2 ibu rata2 yg bekerjaya ingin menjadi surirumah sepenuh masa..yg mana surirumah ingin bekerjaya...hmmm kita manusia kerdil tidak pernah merasakan cukup kan...Alhamdulillah rezeki Allah melimpah ruah disini.. suami pun dah dpt confirmation dan elaun juga bertambah...saya tidak mengatakan saya hidup mewah di sini...brg2 groceries agak mahal disini dan duit keluar mcm air paip..laju..cuma bagi kami sekeluarga cukup utk makan pakai anak beranak amat cukup...for both parents, simpanan dan membayar hutang piutang ptptn dan bank yg ada...

saya amat bersyukur kepada suami yang amat gigih mencari rezeki utk kami sekeluarga...untuk menggembirakan hatinya saya perlulah melaksanakan tugas isteri dgn baik (jaga makan pakainya dgn baik)..nampaknya suami saya sudah bahagia kerana sudah nampak chubbynya di perut...penangan drpd masakan isteri y sedap (betuig x bang?)...saya bersyukur juga tinggal disini kerana skrg saya punya masa lebih utk memasak utk suami..di malaysia saya jrg memasak kerana bekerja dan pulang lewat...masak pun skali skale jerk..

skrg ni saya baru berura2 utk masuk ke kelas balik...kelas speaking bahasa arab..saya tgh mencari waktu yg sesuai utk diletakkan dalam jadual harian saya agar tidak menganggu gugat perkara2 rumahtangga lain...hmm dah sepuluh tahun saya tinggalkan bahasa arab ni (since form 5 dgn keputusan corot dlm b. arab tggi)...dah berkarat dan bersawang dah vocab ku...insyallah ni azam tahun baru hijrah..doakan ku berjaya menapakkan ke kelas arab tu nanti...chaiyo!

Monday, January 12, 2009

Blogger award

0 sahabat ummi
1. Copy Badge “2008 Cute’s Blogger Award” untuk diletakkan di blog anda.


2. Link atau ceritakan kembali siapa yg memberikan award ini kepada anda.

kak chik izu..x-roomate..x-uia mate, dah berkahwin dgn mohd hisham and ada seorang pu3 nama zahin da comel!

3. Setiap blogger hendaklah menyatakan 10 fakta/hobi diri sendiri

windowshopping, cooking, blogging, bowling,playing with my lil hero, reading, travelling, n bla..bla..bla (no idea dah)

4. Anda perlu memilih 5 penerima award seterusnya dan menyertakan nama mereka di blog anda

1. Eyra
2. Fakar
3. Illi puad
4. Wafa
5. Kay

Sunday, January 11, 2009

Tag by Kay

1 sahabat ummi
Tag 1

Rules:
Snap workstation anda...Snap workstation anda.. then taruk link blog anda kat bawah gambar work station anda iaitu bersebelahan dengan link-link blog yang ada. Tgk contoh yg dibuat ni. Begitulah seterusnya sampai bila-bila, ok. Sekiranya tag ini berkembang, pasti ada banyak link-link dibawahnya...

ni masalah skit sbb skrg ni i'm a homemaker...actually kay (org yg meng tagged saya...)hg pun workstation sebijik cam aku pun ya workstation kt opis dulu..pc sama phone tu same...arrangement buku tu pun sama...sesapa yg nk tgk workstation saya masa bergelar penyelidik berwibawa dulu klik jek kat blog kay ek..cuma bezenya workstation saya agak kemas coz jrg brada di opis (mmg kalu dtg opis byk goyang kaki)...kerja2 ku byk bersarang di plant biotech lab jek...

HANA >> KAK GI >> FIZA NORDIN >> UMMU HANIS >> MAT GEBU >> FARIHA >> MAMAFAMI >> KAK AMAL >> DAPUR IMPIAN >> AISHAH@UMMIAQIL >> SHIMA>>MAKUDA >>KAY>>ZAH


Org2 terpilih utk memanjangkan tag ni:-
1. Eyra (http://iszaura.blogspot.com/)

2. Kak chik Izu (http://ishamizu.blogspot.com/)
3. Fakardellawarni (http://ellanie77.blogspot.com/)


Tag ke-2


1)Do you think you'r hot?
Hot?sorila..time2 winter ni i selalunya sejuk jek...brrrr....

2)Upload ur favourite picture of you

3)Why do you like that picture?

coz i'm look young right? (skrg lg muda) masa preggi 6 month (2007)..see muka x mcm org preggi kan..menten...

4)When was the last time u ate pizza?

Tahun lepas...dlm bulan 11 kot kt Pizza Company

5)The last song u listened to

Lagu kartun kat playhouse disney (asyik buka channel tu jek 24jam for my lil hero)

6)What r u doing right now besides this

vacuum carpet

7)What name would you prefer besides your?

saya bangga dgn nama saya...

People I tag..
1. Eyra 2. Izu 3. Fakar

8)Who is no 1
Peminat Umar

9)Number 3 is

My-xclass mate kt Taayah

12)Who is number 2

My xUIA mate..sebilik masa kt mahallah hafsah (betui x hafsah izu?)

Demo Protes Kekejaman Israel

0 sahabat ummi
Last friday kami sekeluarga join demo palesin yg dianjurkan di corniche, abu dhabi...selepas solat asar berarak sepanjang jalan corniche..demo ni dianjurkan oleh kerajaan dan dia guide oleh polis2 kt sini secara aman...di dubai, sarjah and RAK juga dia diadakan...ramai jugak org disepanjang jln corniche...ladies pun ramai siap bawak kids dlm stroller (termasuklah saya dgn umar..x larat den nak dukung umar)...but bila saya tgk2 baby...diorang ni kecik2 lagi mcm baru pas pantang je..bagus..diajarkan jihad kecik2 lagi...belajar mengenal musuh2 islam.kalu di malaysia mungkin berbhaya jika membawa stroller sbb adegan "kejar mengejar"akan berlaku...hihihik

bila saya tgk kanak2 yg comel yg bermafla palestin di kepala amatlah comel...bertuah kanak di abu dhabi..boleh berlari ke sana sini seronok...di palestin bagaimana?tersentuh hati saya melihat satu kadbod yg di bawah oleh pendemo tersusun gambar kanak2 yg terkorban,,tegarkah hati kita hanya dengan memandang dang berkata.."dah ajal mereka"...huhh..rasa sedeh yg amat2...

alhamdulillah program itu jalan lancar tanpa ade perkara x diingini walaupun ade bakar membakar bendera israel disini...saya selitkan jua gambar yg sempat disnap atas ihsan jurucamera terancang (suamiku lerr) ...







p/s derma utk palestin masih dibuka jika ada nak menderma bg malaysian kt abu dhabi...

Tuesday, January 6, 2009

chicken pox part 2

2 sahabat ummi

Abu umar telah pun 4 hr bekerjea semula selepas cuti 2 minggu kerana chicken pox...namun masih ade lagi ujian dan dugaan yg perlu tempuhi utk paling kurang 2 minggu lagi... ingin saya war2kan disini bahawa anak kesayangan saya dijangkiti chicken pox ataupun measles..sayapun x pasti..tapi since sudah lebih dr 10bintik merah yg dikesan...hmmm tapi umar tidak pula demam cuma dia agak manja sejak dia cukup setahun nih...saya mula gusar...nampaknya saya x leh kemana2 dlm seminggu ni...saya malas dah nak gi hops sbb hrtu doc dah bekalkan ubat kalu umar kena chic pox..so saya geledah kembali ubat yg Doc paed beri kat saya masa vaccinated temph hari , ada paracetamol syrup, calamine lotion and zovirax...zovirax tu saya x pasti apa...kak su nurse kata it' a kin of antibiotic utk chicken pox..and as long as umar dah vaccinated x perlu bg ubat tu..lg pun bintik dia x banyak pun...hmmm sbb x banyak ni la yg saya risau..takut lambat plak baiknya...

umar plak as usual amat active..mcm x sakit..demam pun x..cuma badan dia deda (suam2 gitu) sbb dia selsema mungkin...air kelapa saya dah bagi umar minum..ada la bertambah bintik merah tu...tp saya amat sedih melihat kulit umar yg licin dan mulus utk dicorakkan dgn bintik2 tu tambah lagi yg dibawah hidung dan di kepala...mudah2han tidak meninggalkan kesan parut kelak..kalu x..dah x hencem anak umi nanti hehhehe...oklah doakan umar mukhtar cepat sembuh mcm abu umar!

Monday, January 5, 2009

gambar umar

4 sahabat ummi

Ini adalah gambar umar dalam yg dipublish utk chomeltots ..mcm ala2 pertandingan jugak so kena sertakan candid pic yg cecomel...organize by Lajnah Pembangunan Keluarga Improf..pemenangnya akan di pilih atas undian...kalu byk undian utk umar menang la umar....saya x pasti ade hadiah atau tidak tapi suami saya mendesak saya utk mengumpul gambar umar utk di publish..hehehe

hmmm saya x rasa umar akan menang sbb byk sungguh bebayi yang cecomel kt dlm blog tu...hehehe cute2 sgt...Insyallah, semua bebayi kat chomletots mnjadi mujahid dan mujahidah penenang jiwa ibu dan ayah...Ameen.

Sunday, January 4, 2009

New Year, NewBorn

0 sahabat ummi


Alhamdulillah tahun baru telah bermula...semua bakal2 ibu faie, raha,aini izu, nadia,syidam,nuril, zaza, arin dan tomok semuanya sedang berdebar2 menanti cahayamata masing2..insyallah akan dipermudahkan Allah..banyak betui newborn baby bacth 2005 yg akan lahir 2009...Hope all my friends will enjoy the greatest moment as a mother soon...

bagi yang dah ade yg pertama pasti ramai yg bertanya..when next???..ini soalan cepu emas yg tiada hadiah...hehehe insyallah bila umar dah boleh jalan dah 2 tahun mungkin ade yg ke-2..we just planning kan...

Insyallah bila dapat anak rezeki akan lebih lagi..yang digusarkan apa yg berlaku akan dtg..yg penting usaha doa dan tawakkal...for me..membesarkan anak is not a simple work...moga kita dapat mendidik anak2 sbg generasi yg soleh sbg pemimpin akan datang..ameen..

Friday, January 2, 2009

Selamat ulang tahun anakku

2 sahabat ummi
Alhamdulillahh,hari ni hari ulangtahun pertama umar mukhtar..sbg ummi saya amat gembira sbb anak saya membesar dgn sihat...dah setahun dah anak umi..pejam celik pejam celik cepat betui masa berlalu..umar punya progress skrg dah bertambah baik..dah berdiri sendiri dlm bbcot n dah pandai cakap nak..dah pandai kunyah makanan..gigi dah 6 batang..dah kenai org...nak pandai angkat hp...dah pandai bg ummi hot (kdg2 jek)..



ini adalah gambar umar a year ago...lahir 2n Jan at10.57am, Ampang Puteri Specialist Centre di sambut oleh Dr. Fauziah Hassan dgn berat 3.2 kg,53cm.

and now umar is 11.3 kg and 77 cm...lihatlah perbezaannye...




Insyallah hari ni ade tournament bowling kat Zayed sport city..kami ada wat makan2 kecilan2 sdkit kt sana nanti dlm kul 2.30pm..unofficial party...

Semoga anak umi cepat membesar dengan sihat dan menjadi muslim yg soleh berjihad ke jalan Allah..Takbir Allahuakbar!
 

Ummu Umar Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template