Thursday, February 26, 2009

Update mggu ini

2 sahabat ummi
kelas arab minggu ni saya ade spelling test..mis reesha baca dan we should write apa yg dia baca...then dia cek la betui x eejaan kita tu....alhamdullillah saya dpt full mark..alah..3 baris jek ayat dia suruh tulis...as a a rewars saya dapat sticker budak2 bertulis "mumtazah" mumtazah ni cemerlang utk female la...yuhu.bes2 cantik stickernye..patutla budak2 suka dpt sticker...:crab1:

mggu ni cikgu tu suh wat revision..xtau ade ke tak test lg mggu depan...seems jot book saya dah tggang lggang x dikemaskinikan...:10:..saya bukan malas tau...

kblakangan ini byk benda saya perlu usahakan...dahtu umar plak dah pandai main..dan asyik tagih perhatian drpd saya...kalu tak layan alamat menjerit la..bila saya kekelas pada hari ahad dan selasa...suasana umahku agak tggang langgang yelah sampai umah dlm kul 3 pm nk :sidaibaju:nak:vacuum:dan :cucirumah:...tu blum masak lg...so saya terpaksala mempercepatkan pergerakan kerjaku yg mmg agak slow ini...harap bila encik suami dah balik makan udah ready...

alhamdulillah skrg saya dah bleh masak mcm2...dulu bleh kira apa yg aku bleh masa...iyer kawan2 practice make perfect...saya slalu googling jek kalu nak masak makanan yg luar biasa...biasalah encik suami jadi pengadil ku...selalu dpt positive remarks...moral support katakan..tgkla suami skrg saya selalu mengeluh berat udah naik..salah siapakah...org yg masakkah?:27:
setiap org cara masaknya lain2 tapi saya percaya setiap org yg ade deria bau dia akan pandai masak...believe me..oklah byk benos saya berceloteh...

saya sdg menghitung hari abg saya akan berkahwin nxt week..moga2 selamat semuanya....less than 1 week..yuhoooo....bye2

:crab1:
2 sahabat ummi
Hrni 26 hb..hrnie hari lahir my besfriend kak yam..i received a msg fr FS n told that " today is kail birthday"...kail ni my friends kak yam'sr nickname in FS...ssedeh syahdu dan pilu mengenangkan kawan ku arwah kak yam (sama umur tapi sukala pggil kak) and fyi she passed away last ramadhan n masa tu saya dah kt abu dhabi...my parents sempat la melawat jenazah...aku x sempat visit kak yam masa arwah sakit...kak yam mengidap cancer usus and almost a year dia sakit... so sedeh...she's a very good friend..very helpful..and a good listener...kak yam aku rindu hang...:19:

this is my pic with her masa nikah dulu..kak yam masa tu ade interview...so smpt dtg lewat ptg..mekapgue pun sudah cair...but dia dtg jugak even dh petang...thanks kak yam...really appreciate...
org kata jgn diingat atau tangisi org yg dah pergi...nanti lg susah arwah...this entry just kind of appreaciation and my tribute for kak yam...
kak yam..semoga kau tenang di alam baqa...semua amalan baikmu akan dihitung buat bekal di hari akhirat...ingat ye kengkawan..maut x mengenal usia...
mari semua kita sedekahkan alfatihah untuk kak yam...alfatihah...

Monday, February 23, 2009

JajaKraf.com

1 sahabat ummi
tadaa..apakah dlm kotak ini?cantikkan kotak ini? nakkan hadiah dalam kotak ini?..bacalah ayat seterusnya....(brp byk ini daaa)
hehehe atas ni adelah kotak hikmat dr jaja dia nak letgo this kotak yang mengandungi semua brg2 di bawah sempena meraikan entry post dia yg dah ke 5oth...sila lihat pic bawah ni..



menarik kan isi dalamnya..saya bukanlah jenis yg pandai buat craft..tapi saya suka memiliki benda2 craft ni :sheep:..mana tau kalu saya terpilih memiliki kotak ini saya akan menjadi tetiba pandai buat craft ni :crab1:...lihat cencomel kan brg2 dia (lihat pic di atas ler)...so kalu anda semua sudah teruja dgn benda ni cepat2 terjah blog jaja secepat mungkin...dan baca entry dia tentang "50th post and a giveaway mungkin anda akan jadi org yg bertuah...selamat berblog! :laptop:

Sunday, February 22, 2009

Senam si tommy

2 sahabat ummi


2 hr hari lepas saya baru dapat satu clip ideo yg menarik yg dipost oleh adik saya si timah ditujukan utk umar katanya..so saya nak kongsi la video clip senaman si tommy ni dgn kawan2 semua..
elok utk meralitkan budak2 dan anak2 kite ya para ibu2 so para ibu bleh wat keje rumah :sidaibaju:
lihat ni muka anakku umar masa tgk si tommy dan kwn2 dia nyanyi :crab1:



bukan umar jek yg suka ummu umar suka lagu ni dan saya tau penghuni 1605 pun suka lagu ni kan?:sheep:
sejak saya dgr lagu tu..saya sering nyanyi lagu ni dalam kereta dgn umar sampai abu umar pun boring ... :04:ayuh kawan2 kita nyanyi bersama...selamat berhibur!



video


Saturday, February 21, 2009

Emoticon cute miut

2 sahabat ummi
salam semua..

akhirnya saya telah berjaya menginstall emoticon yg cencomel2 tu..Kredit to cik amoi..kutau blog cik amoi ni dr ellanie...tenkiu2 kredits to both of u for such a cutie mutie emoticons...

so ku tayang skit my emoticon yg baru

:07::16::23::006::41::040:

cute kan...so ain jgn jeles dia emoticon katak ejaw ku...ok
:03:

Tuesday, February 17, 2009

arabic class+lunch wif ambassador wife

0 sahabat ummi
This week arabic class ku dah masuk bab ke dua...saya ni alien yg dah lompat kelas so most of the lesson in chapt 1 aku skip...cuma ku selak2 jela...well chap 2 pun ok bg saya x susah sgt sbb saya dah tau skit2. cuma refresh balik..tp amat beza cara org arab mengajar arab dgn org melayu mengajar arab...cikgu reesha siap bg test/imla'(spelling) utk next class..so get ready la...for next sunday class takut gak saya...:04:

after tuesday class ada jemputan utk meraikan datin wife of malaysia ambassador kt abu dhabi...datin br dtg jadi ambassador sini..before this they were in south africa so datin wat sesi suaikenal(suaikenalkah?) dan jamuan tghari...saya numpang kak intan(mak eyra) g ke umah ambassador bersama ton dan nadya. we all dah lewat actually..most of the guest dah selesai makan...jumlah guest yg hadir mencecah 100 org gak ..nipun ramai yg x dtg few of thems...kalu diikutkan ramai lagi mommies2 kt abu dhabi ni...umah ambassador tu pun dah brubah coz b4 this umah tu still kosong masa we all guna utk terawih masa ramadhan yg lalu..

di bawah ni sekitar pic masa kat umah datin hrtu gambar ehsan dr puan zaitun


dari kiri nadya,zaitun,kak fazilah,kak elis, me and kak wahida

zaitun, kak intan, me and kak juwita

wakil dubai(tatau nama), kak hajah, kak intan



sesi sembang sembang
oklah got to go bye!..

Sunday, February 15, 2009

Tag dr Izu

0 sahabat ummi
ku jawab tag ini kerana ia mudah..tak perlu pk lama2 wakakaka..marah ni kalu org2 terdahulu yg tagnya belum dijawab olehku...jgn marah tau nanti kena jual!

Di bawah in the full task of the tag

Go to your photos folder in your computer.Go to the 6th folder of photos.
Go to the 6th picture in that folder.Put the picture on your blog and description of it.
Invite six friends to join the challenge.Link them in your blog and let them know they have been challenged.



Ini gambar aquaria yg ade kt dubai mall (mall yg terbesaq di dunia...org uae yg claim that statement wa taktau betui ke x) waaa sampai sakit lutut jalan sini....aquaria ni mcm kt KLCC gak ikan besaq2..tapi rasa luas lg kat KLCC..so jakun la umar tgk gambor ni...hehehe...sesapa yg nak try tag ni cubalah..saya malas nak tag org dah..penat! hehehehe...ok kak chik i dah siapkan tag ni..hoorey!

Saturday, February 14, 2009

My clever boy

3 sahabat ummi

Umar skrg dah makin pandai..dah pandai cakap nak nanak…dah pandai ngamuk2..hmm dah pandai panjat kusyen baling2 brg…so clever..kalu x dpt satu bende jerit2 sambil guling2...suka jerit2 kuat2 sampai skit gegendang telinga ummi dan abi...Geram umi tgk…Cuma jalan jek belum semua asyik tanya x jalan lagi?badan nampak besaq..ummi x kisah umar jalan cepat ke x..tapi org tua2 kata kalu ggi cepat tumbuh jalan lambat la..umar baru belajar balancekan badan..tapi dia dah bleh jln pimpin tgn dgn abi…so ok what? pelan2 la kan

Sebelum

Selepas

Ini la gmbar keletah umar..bgn 2pagi x mandi x gosok gg lagi dia dah start nak main…see how clever he is…ummi simpan brg tu dlm bakul..dia start angkat dan campak2 lagi br mainan semua..ummi ingat dia nak main mainan rupanya nak duk dlm bakul tu...hahahaa bertuah anak ummi ni! Itulah anak2 ni penghibur madu lebah..menggembirakan kita di saat duka...di saat ku rindukan keluarga dia Malaysia umar jadi peneman setia ummi bila abi keluar keje...isk..isk..isk syahdu plak...bai nti saya update lagi ek...


Wednesday, February 11, 2009

Arabic class wk 2

1 sahabat ummi
Mggu ini saya telah selesai 2 session lagi kelas arabic ...kelas saya skrg dah start heavy conversation..dah byk vocab utk ayat seharian..saya amat seronok...cuma saya x sempat lagi nak rewrite nota cakar ayam yg saya dpt dlm kelas ...yela teacher arab saya tu amat laju cra ajarnya...soo saya terpaksa menulis mode cakar2 ayam...bila balik umah baca balik x paham dah den...saya jg cuba2 utk meluangkan diri utk mencari kamus..kuintai2 jua buku kamus yg teacher pakai..x besaq sgt oklah kalu bli x berat beg...FYI i punya beg g kelas dah putus. Beg tuh adela cop Iqra learning centre..betapa hebatnya kegigihan ku membawa buku2 hingga putus beg itu..ekekeke..ada harapan nak bli handbag baru yg besaq dan muat semua buku2 tu...hehehehe (mode muka jahat)...skrg dah kena wat skit karangan sebelum masuk kelas sbb teacher akan tanya apa berita terbaru..apa awk buat semalam..masak apa, makan apa, tdo kul brp...bla2x..so kena la ade rangka dia..kalu x kang ade yg ckp melayu plak..so buat skit2 ikut kepahaman ku...

tapi miggu ini badan saya agak pancit this week sbb maybe sbb bendera merah nk dtg..tambahan pulak emosi smakin mendesak teringatkan kt kg (kurang sebulan abgku akan nikah)...dan juga aku rasa ada perlunya aku balik kerana krisis politik di perak (alasan yg x munasabah heheheh) alah mmg ummi umar suka ikutkan perasaan kan..umar pulak dah smakin pandai memprotes berguling2 kalu x dapat atau kita melarang sesuatu..menjerit2 melontarkan suara dia..mmg high key..ponin umi...

suamiku pula menampakkan tanda2 stress dgn kerjayanya..maybe ini kemuncak kerjayanya? (hehee ayat mengarutku) project yg besaq2 juta2 mmg bukan mudah...insyallah setiap problem mesti ada hikmah kan..we learn from the mistake...chaiyo hubby!

Friday, February 6, 2009

Sedih..

1 sahabat ummi
Pagi tadi ku YM dgn kakakku yg sorang tu...dia bgtau lastweek usrah buat kt umah sewa lamaku d taman kencana ampang. FYI, umah itu skrg didiami oleh sahabat kami adik syahadah dan suaminya mokhzani...Alhamdulillah kakak pun dah lama x menjejaki umah itu setelah saya sekeluarga menamat kan sewa di umah itu dan meninggalkan tanahair June 2008...yg amat menyedihkan anak saudarku Along(5thn) dan angah (3 thn) masih ingat rumah tu ade la umah Alang (panggilan anak saudaraku kpdku)...sebaik shj masuk ke umah itu terus mencari Alang yg brgkali depa ingat alang main nyorok2 dgn depa..sampai kat dapur cari alang..bertubi2 soalan mereka kepada ummi mereka menanyakan Alang...sedey aku dgr...menitik juga airmataku kerna rindukan depa..mesti depa duk pk mana alang, paklaang n umar pergi..dah lama x jumpa.asyik2 tgk umar dgn dlm laptop jek bila webcam...sedey saya amat sedey jiwa ku mronta nak balik jenguk keluarga andaikata ada jet peribadi dah lama dah fly...


Teringat kenangan lalu... gambar di atas ni gambar umah lama kami dgn sofa yg suamiku beli...mmg taksub dgn warna hijau suamiku..tu gambar umar dolu2 masak 3 bulan x silap..baju yg dia pakai tu muat smpai skrg..means umar mmg tembam gitu dr dulu smpai skrg...
Kujenguk2 jugak tket utk balik Mesia..kut2 ade offer...Insyallah kalu ade rezeki teringin nak balik jugak utk lihat abg tunggalku naik jinjang pelamin 7/3 n 9/3 ni..Serah urusan semuanya pada Allah..moga2 dapat jumpa keluargaku di Malaysia as soon.

P/s: Penghuni Pondok Hj Haron apa khabar...rindula...rindu juga Laman mukmin and MUkmin Best

Wednesday, February 4, 2009

Selamat Ulangtahun

3 sahabat ummi
Smlm jugak adalah hr ulangtahun pekahwinan saya yg ke-2. sedar xsedar dah 2 tahun kahwin..tahun ni agak bertuah kerana dapat bersama di hari ulangtahun. tahun pertama x dpt coz hubby outstation gi korea. masa tu pun saya dlm pantang kt kg, umar pun baru sebulan..x syok bila berjauhan...haaa di bawah ni pic masa we all kawin dulu..last 2 years...jap2 nak memorize balik saat manis la masatu...tgk masing2 senyum lebar..senyum bahagia....

last 2 years (iklan colgate)

Now (umar berkata' undilah umi dan abi!)

So last night we all p la makan2 dinner kt Souq al Beri..it's a new souq (pasar/mall) ...next to Shnagri La Hotel..(ala hotel yg Pak Lah dtg jumpa rakyat dia last week kt sini). Mmg x jauh sgt dr umah kami dlm 5 min jek..mmg dah lama tringin nak tinjau2 kawasan tu...

Hotel shangri La ni mmg betul2 tepi laut...bila lalu musaffah bridge menghala ke airport mmg akan nmpak hotel tu at the left. tapi waktu malam lagi cantik la...nice view and amat sejuk...brrrr...then we all makan2 yg simple2 jek kt situ..sbb x brp nak selera sgt...makan separuh dan we all tapau half of it...

Alhamdulillah saya bahagia dgn kehidupan skrg. Terima kasih Allah kurniakan suami yg baik dan anak yg sihat dan comel...sesungguhnya ia adlah anugerah yg tidak ternilai...ku mohon rahmat dan keberkatanMu dlm perkahwinan kami sehingga ke alam yg kekal abadi....Ameen


Poem kt atas tu untuk kekasihku (suamiku ye) sayaang ku cilok dr web lovinghugs...xdan nak perah otak wat poem sendiri...hehehe...siapa penulis x penting tapi ayat2 dlmnya amat penting utk di hayati...oklah abg dan umar umi cinta kalian selamanya...

arabic class wk 1

0 sahabat ummi
Assalamualaikum,

dah lama saya tidak update..amat bz since last piknik. gamba piknik pun saya x sempat uplod..tp dah uplod kt facebook...minggu ni saya gi kelas arabic last mon and wed..so agak bz..saya dah pay for the arabic class fees and i got a bag with 2 books...bila saya belek2 buku tu ade byk words baru jugak yg saya akan belajar dan revise...tapi buku tu mmg mengajar how to write properly in bahasa jawi la...kalu anda boleh baca dan tulis jawi mmg mudah la...so saya dah agak boring pergi kelas mon..tambahan plak hrtu kelas amat padat kerana ade a group of msian (wives of etihad's pilot ) just started their class on that day so pack la skit..i knew few of them kerna pernah jumpa few times.

So kelas hrtu amat gamat sbb selain dr me, liza sgapore n the new groups ade lg beberapa org minah salleh yg mmg duk ddtg kelas tu...since the class dah mix dgn new and old student so that teacher ajar based on previous lesson..so new student ternganga la...sebaik saya dah tau skit2 masa start dgn trial class...style teacher tu ajar mmg bagus la sbb dia push kita utk menghafal apa yg di ajar dgn memanggil nama kita dan tanya balik apa yg diajar tadi..so be ready la..sapa yg suka menguap2 mcm saya ni mmg selalu kena...hikhikhik.

yesterday(tue) saya pergi kelas yg advance skit kelas yg dah habis separuh buku..ade 4 org msian dlm tu..kenal nama jek...so first half an hour teacher akan wat ice breaking dgn kita so kena cakap dlm bahasa arab la apa yg kita buat smlm..masak apa makan apa tdo kul brp....bila p kelas yg awal dgn advance lebeh kurang sama jek cuma lg lama kita masuk kelas lagi byk vocab yg kita tau..cuma kelas advnce dah touch a lil bit about tasrif..fengel2 ni (faa'la, faa'la, faa'lu) sapa yg pernah blaa arab mesti ingat yg ni kan..

oklah nak buh entry lain but different topic..see u in the nex class (on sunday) bye!
 

Ummu Umar Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template