Friday, October 8, 2010

Ummi dan 3 lelaki itu

Salam sayang untuk semua...

ummi kira blog ini sudah berkubur..owh blum lagi...semangat yg hilang telah di cari...selamat tinggal syawal slmt dtg zulkaedah...

alhamdulillah ummi dan 3 lelaki dlm hidup ummi sihat walafiat..pasti tertanya kemana ummi menghilang tanpa update...sungguh x dak mood nak update..no cam no new pics...cam dh kena curi coz ada kecurian di umah a week b4 puasa...luckily we all x sedar dia masuk and pencuri tu amik duit dan cam aja..sgt trauma okkk..tapi dh recover skit skrg...mungkin itu bukan rezeki kami..kami redha...

ummi skrg sibuk dgn rutin di umah dgn anak2 yg makin cerdik dan lasak bukan main...anak lelaki la katakan..kena sentiasa sediakan child proof environment...

masak, mengemas brg2 masih ada lg yg di dlm kotak especialy umar punya toys ...a big NO sbb kalu bawa kluar semua..semua la akan berterabur di jalanan...owwwhh mental ummi x bersedia :((

bercakap pasal umar, umar dah nk masuk 3 tahun ..the problem is..dia blum bleh bertutur dlm ayat cth..umar nak susu..mmg susu dia bleh sebut 'huhu'. ummi (meme), abiy (bebe), be*ak (beyak) n etc...
tapi ckp dgn ayat mmg blum lg, ini yg merisaukan ummi...nak pulak umar mmg tggi mcm budak 4 tahun..so org asyik tanya 'x bleh ckp lg'?ohh really stress ok..

drpd yg ummi baca..umar mayb susah nk ckp sbb kecelaruan bahasa..coz di AD dia alone with ummi..jumpa budak2 lain sekali seminggu..and di tv languange is arabic and english..ummi abi ckp melayu, and surrounding arabic... mesti dia celaru..skrg kt sini at least skali smggu ummi biar dia bercampur dgn kezens2 dia..supaya cepat skit bercakap...

stgh org kata anak sulong mmg lmbt bercakap..mcm anak kakak yg sulong pun 3++ thn bru bercakap..lebih kpd bhs isyarat...same goes to umar...tapi dr segi pemahamaman umar adalah sgt tggi dan senang menerima arahan. Dah bleh harap suruh buang sampah, basuh tgn,tutup pintu, kemas brg mainan, tutup tv and kipas, jaga adik pun bleh tau..kalu dia nampak adik dia mkn benda2 yg mencurigakan dia akan amik...:))

hmm kawan2 dan ibu2 apa saranan kwn2?..do i need to go to paed?..hubby kata tggu sampai 3 tahun kalu xde perkembangan baik then baru consult dgn doc...kalu ada kawan 2 nk suggest cd2 atau buku yg membantu...bleh bgtau..sesungguhnya ummi sgt risau ok...

done with umar...now the cheeky and brainy one, baby azzam now dah 10 months kejap je masa berlalu kan ..officially ada 3 gigi susu..sgt comel hokey bila dh ade gigi..tapi yg sengsara bila menggigit masa bf...huhuhu..tp ummi x menyerah kalah..alhamdulillah dpt fully bf azzam directly till now..azzam sgt bertuah dan nampak gayanya perkembangan azzam lebih cepat dr umar maybe dia byk blajar dr abgnya...

si kecik ni dh bleh panjat sofa turun naik,naik atas meja segalaya, atas speaker pun naik tau..naik car abg turun naik..maybe sbb azzam adalah kecik molek skit berbanding umar dulu..umar is big2 bam tau...azzam is small2 like chillies, suka sgt mengusik abang yg khusu' main, natijahnya dapatlah 'buah tgn' abg ...but azzam x menangis okey n x serik2..mungkin dia nak bermesra dgn abg dgn cara usik2 brg abg.

now time for a big man, abi diaorg,my lovely hubby, seems hubby happy with his new jobs even though selalu stayback kt opis lelama...:( nak wat cemano kan....mencari rezeki utk keluarga tershayam...and he will go to offshore soon..aduhai mode :( (mode nangis guling2 tau)..harus ku kidnap adik2 aku yg ada kt KL ni...trauma pencuri masuk masih bersisa so ummi perlukan teman especially waktu mlm...

oh kwn2 itu jela celoteh ummi beranak dua ini..kwn2, walau saya x update blog skerap dulu tapi blog kwn2 tetap saya jengah...blogwalking but so lazy to comment...kihkihkih to izu congrates dear for the great news..aku hembus kt hg aura anak lelaki ku...wink2

last but not least gmbar2 anak sbg modal penyeri entry..pic umar and azzam at 10 months, who's the most bam2?





nota ummi: penuh debar untuk menghantar abah dan mak ke tanah suci ahad depan, kawan2 doakan pemergian abah dan mak selamat dan mendapat haji yang mabrur..


6 sahabat ummi:

Mrs. Ishamizu said...

Hehee rindunya kt celoteh hg, Chu...update la sll...windu hokey!!
Ur boys mmg kjp aje dh besar kn esp Azzam, mcm tk caya je dia dh 10 bln! bijak n cheeky plak tuh..^_^

DEar, psl Umar tu...dont u worry...i'm sure Umar's juz fine..btol la tu kata hg, dia may be blom adapt lg kt sini..ye la aritu dok kt AD, sume speaking arabic/english...kt sini mostly malay...jgn risau beb. aku kenai sorg lg yg tk pndi ckp smpi umo 8 thn tau..;p la ni he;s ok...Umar needs his sweet time...umi jgn la risau ok!:)

Ok, TQ for ur wishes dear...ktrg mmg bdoa2 sgt agr dpt boy plak kalini..nk amik berkat dr hg byk2 la..kiki.

p.s ish seriau aku dgr umah hg msk pcuri..t care Chu.

Ummu Umar said...

izu: mmg mendebarkan okey bila umh yg disewa x smpi sebulan dh org masuk...hmm tu la kena xtra careful duk di negara sendiri...

mmg kalu tanya most my frens dia kata jgn risau sbb ada ank kawan yg 4 tahun baru bleh ckp tup2 terus fasih speaking lg...

shue said...

zah, don't worry to much pasal umar tu. budak2 cpt pick up. hng biarkan je dia mingle ngan sepupu2 dia selalu, nnt dia mesti cepat ikut. anak aku kan nenek dia jaga, so ada sepupu2 dia skali. dia mmg cpt ckp, sbb ikut sepupu2 dia yg dah kindie tu.. jgn risau la, he'll be ok.

hubby hng will go offshore soon eh? sekapal la kita, husband keje offshore :). be prepared eh, mentally n physically huhuhu..

Ummu Umar said...

tula lama dh dia x p ofsshorr, masa kt abu dhabi, dia p port ja
tp mayb dlm seminggu aja kut, can't imagine anak2 ni x pernah pisah lama, plg lama 2 hari

Nadine said...

Salam Zah, lama x singgah sini :)

Nadia pun rasa Zah tak perlu risau. Cuma kena rajin borak dgn dia, and expose dia utk bergaul dgn ramai org. Insyaallah dia ok nanti. Anak buah Nadia pun mcm tu sorang. Umur 3 tahun jugak. Faaz lagi bnyk ckp dr dia. Tp kitaorg sume tak risau, sbb dia ni mmg pendiam orgnya. Yg penting dia paham and tau ape dia nak ;)

Frau Azmir said...

salam zah, lama dah x jupe hang... uiihhhh dah dua anak pun ;) ingat lagi idak kat aku...

 

Ummu Umar Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template