Friday, March 11, 2011

Salam Jumaat



Assalamualaikum and hai to all...

Selamat hari jumaat, penghulu segala hari..moga hari yang barakah ini lebih baik dari hari yang berlalu. Rindu kawan2 semua..walau ummi x update...ummi blogwalking tau blog kalian and as usual as silent reader.

Lately ummi sgt sibuk dgn hal2 anak2 sejak si umar dah start sekolah...kena hantar dan ambil dia dr sekolah, keja di umah dan mcm2 lagi.

bila on9 hanya bleh check emel dan selak2 skit2 fb and done! back to realiti dgn kerja2 umah yang x pernah habis...

Sedikit update tentang umar, ummi dah refer anakanda umar ke specialist, and ternyata umar mengalami speech delay jika dibandingkan dgn umur kanak2 yg sebaya dgnnya...

and Alhamdulillah, itu shj problem umar, lain2 umar adalah normal...so from last month ummi mmg kena attend dan bawa umar ke speech theraphy untuk meningkatkan penggunaan perkataan dlm percakapan umar...so setiap bulan kami akan jadi pengunjung tetap la..

by now umar dah ada byk peningkatan..so grateful ummi bleh cater sendiri umar di rumah dan mengintai dia di pusat tahfiz kanak2 laman mukmin (LM).

pusat tahfiz? ekcelli ummi just nak bagi umar mix dgn kanak2 lain buat sementara waktu since umar is lack of words dlm percakapan nya...umar cakap pun belum lg..so byk aktiviti kt LM dia hanya ikut shj tanpa sepatah kata...tapi xtaulah kan sbb kanak2 ni senang absorb then one day dia kluarkan...

guess what? baru seminggu umar pergi LM dia balik and sebut "Lapar...nak nasi! nak air"..without any pelat la...

Now , ummi rasa lega sedikit..sbb ummi nampak peningkatannya..a bit relief...walaupun sedikit, tapi umar jenis yang cepat tangkap. In whatever condition pun ummi akan do anything for him...

Anakanda azzam, alhamdulillah he still breastfeeding and sejak dapat kaki ni mcm la aktiviti dia suka buat..and azzam seems a bit talkative laa..sbb dah pandai request nak apa dgn sebut
"ennni"(nak ni), mama, papa,abah, ammar (umar), nenek , legaaaa...

dan dah pandai gaduh2 manja dgn abang umar...dasat2 jgk kdg2 tu adengan mereka, huhuhu mmg anak lelaki betui!

Skrg sejak umar pandai mintak nasi...pagi2 dah kena masak nasi, sbb bila lapar dia nak nasi aja...so mmg makan without refuse la...x cerewet, apa yg ummi masak semua makan...

adik azzam pun xnak kalah...semua mintak untuk makan...

thanks juga pada buku wardina "mama saya lapar" (mmg anakku asyik lapar shj keh3x)...tapi puaslah bila what we cook anak2 makan...licin!

oklah kawan2 till here dulu ... before end rajin2 lah CLICK HERE utk jamu mata...

ini jugak salah satu "kesibukan" ummi...kalu teringin feel free to emel me info@chocgarden.com to order or nak join class pun bleh yer, YOU ALL MOST WELCOME!

1 sahabat ummi:

ishamizu said...

Assalamualaikum Chu!

Alhamdulillah hang anak beranak sihat..update la sll. Hihi. Oh Umar speech delay ye? tp nmpknya cpt progress dia tu..syukurlah. :)

Oh bestnya dah ada bisnes, jd usahawan! seronoknyaaaa! smg maju jaya..doakan aku gak k! hehe..

U

 

Ummu Umar Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template